Menu

Rohumaaveise maksapasteet

Pasteedi valmistamisel kasuta kindlasti rohumaaveise maksa. Piimalehma maks on oluliselt kiulisem ja elanud 4-5 aastat teistsugust elu kui rohumaal õnnelikult elanud lihaveis. Rohumaal kasvanud veise maks on magus ja enne pasteedi valmistamist tasub ka mõni tükk maksa toorena ära süüa, see on ainuke kindel viis raua omastamiseks.

Koostis- ja maitseained:

  • 400-500 g rohumaaveise noorlooma maksa
  • 1 muna
  • 2 muna kollast
  • 200-300 g võid
  • 120 ml rõõska koort
  • soola
  • valget pipart
  • näputäis muskaatpähklit
  • 1 sibul
  • 2 küünt küüslauku
  • 120 ml soovituslikult Madeirat, aga pakume, et sobib ka Põltsamaa Kuldne
  • 2  spl brändit
  • 1 tl värsket tüümiani

Soojenda ahi 120 kraadini.

Sega pannile kokku tükeldatud sibul, küüslauk, tüümian ja alkohol. Keeda keskmisel kuumusel, kuni vedelik on aurustunud, lase pannil jahtuda ning pane tulemus mikserisse. Mikserda paar minutit ning lisa tükeldatud maks, seejärel muna ja munakollane ja sulatatud või. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga. Lõpuks lisa koor. Mikserda kuni segu on ühtlustunud.

Tõsta segu väikestesse ahjuvormidesse. Väikesed vormid aga lao omakorda suuremasse ahjuvormi ning täida see veega, nii et väikesed vormid oleksid umbes poole vormi ulatuses vees. Küpseta ahjus 40-50 minutit, seejärel lülita ahi välja ja tee uks lahti, lase vähemalt pool tundi kuni tund aega jahtuda ja tõsta vormid vähemalt 6 h külmkappi.

Õhtupoolikul kulub valmistamisele pool tundi + ahjus oleku- ja jahtumisaeg ning hommikul on hommikusöögiks leivapeale panekuks suurepärane hõrgutis. 

Maitseelamusi!