Seoses oktoobris aset leidava
veiselihakuuga kutsus Liivimaa Lihaveis endale külla toiduajakirjanikud ja
põllumajandusministri, et jagada nendega oma teadmisi ja tõekspidamisi rohumaaveiseliha
tootmise ja kasutamise osas.
Külalised saabusid Karula rahvuspargis asuvasse Väike-Nakatu turismitallu esmaspäeva õhtupoolikul, mil neid olid tervitamas Liivimaa Lihaveise eestvedajad ning talu omanik ja rohumaaveisekasvataja Ants Järvmägi.
Kogunemise käigus tutvustati rohumaaveise kasvatamisega seotud teemasid. Räägiti sellest, kuidas saavutab rohumaaveiseliha oma intensiivse maitse – eks ikka meie rohumaadel kasvavatest taimedest, mida Eestis on palju ja erinevatest liikidest. Räägiti sellest, millised veisetõud on võimelised ülesse kasvama ainult rohusöödal ega vaja toiduks jõusööta – angus, hereford ja simmental, milledest Liivimaa Lihaveis tegeleb täna anguse ja herefordi tõugu 12-18 kuu vanuste loomade liha müügiga.
Üritusel osalejatele jagati informatsiooni ka selle kohta, kui keeruline on rohumaaveiseliha turustamine, eriti kui tuleb alustada justkui uue turuniši väljatöötamisest. Tutvustati probleeme, millega seistakse silmitsi igapäevaselt – kuidas meil puuduvad heaolunõuetele vastavad tapamajad, mis hoiaksid looma stressitaseme võimalikult madalal, et liha kvaliteet püsiks ühtlaselt kõrge.
Ühe teemana käsitleti ka seda, kui erinevad on inimeste arusaamad toidu päritolust ning kuidas arvatakse, et kui sa midagi müüd, siis sul ongi seda „laos“ lõputult. Siinkohal tasub näiteks tuua, kuidas kokad oleksid õnnelikud, kui veis kõnniks karjamaal ringi, koosnedes samal ajal kahest osast – sisefileest ja sabast. Reaalsus on aga hoopis teine, sisefilee ja saba moodustavad väga väikse osa veiserümbast ning selleks, et ellu jääda ja oma tootjatelt võimalikult head hinda pakkuda tuleb ära turustada ka ülejäänud veis.
Kuna selle kogunemise põhjuseks oli oktoobris algav veiselihakuu Eesti restoranidest, siis tehti ka vahekokkuvõte restoranide poolt pakutavate toitude hindamisest. Hindamise eestvedaja Aivar Hanson ütles, et tuleb väga maitsev oktoober, kuna ajal mil hinnatud oli 1/3 toitudest oli võimalikest hinnetest kõrgeima saanud juba 5 rooga, mida võib pidada väga heaks tulemuseks.
Selleks aga, et ka kohaletulnud saaksid midagi väga head ka proovida oli maalähedasse Nakatu talukööki külla tulnud mitmeid aastaid Eesti parimaks restoraniks tunnistatud Pädaste Alexandri peakokk Yves Le Lay. Pädaste peakokk serveeris külalistele suupisteid rohumaaveie picanhast ja välisfileest ning pearoaks pakkus Nakatu talu järgi nime saanud Nakatu tomahooki - kondiga antrekooti, mida on 21 päeva kuivlaagerdatud. Magustoiduks kodumaistest mustsõstardest valmistatud maius, kõigi toitude kõrvale serveeriti Moët & Chandon šampanjat.
Kõigest räägitust on võimalik pikemalt lugeda juba septembri lõpus, oktoobri algul ilmuvatest toiduajakirjanike üllitistest.
Jääme ootama oktoobrit –
veiselihakuud Eesti restoranides.
Vaata ürituse pildigaleriid.