Liivimaa Lihaveise liikmed, kolleegid, tootjad ning meie kliendi Leib Resto ja Aed peakokk Kristo viibisid 27.05-02.06 õppreisil USA-s West Virginia osariigis Lewisburgis.
West Virginia on USA kõige suurem vabalt peetavate veiste ehk rohumaaveiste kodumaa. Looduses meenutab paljuski Lõuna-Eesti kuppelmaastikku, olles siiski nagu Ameerikale kohane suuremate ja kõrgemate mägedega. See on piirkond, mis väärtustab kõike kohalikku, värsket-hooajalist ning toetab Allan Savory põhimõtteid rohumaadest kui planeedi maa päästjast kliimamuutuste eest.
Meie sõitsime Lewisburgi eelkõige selleks, et maailma 5 parima lihuniku hulka kuuluva Kari Underly rohumaaveiseliha lõikuse ja valmistamise koolitusel osaleda.
Liivimaa Lihaveis on kujundanud veise lõikusskeemi juba 2011. aastal ilmunud Kari Underly raamatu järgi - oleme talle selle raamatu eest väga tänulikud. Nüüd oli võimalus kõigil osalejatel ise kätt proovida ja mis kõige tähtsam uusi nippe omandada ning uusi tükke teada saada.
Kui Liivimaa Lihaveis lõikab juba täna pea 25 erinevat lihastükki, siis möödunud nädalal lisandusid meile veel ligi kümmekond uut tükki erinevatest lihastest. Uusi ja põnevaid lihaseid saab kindlasti proovida juba oktoobris üle Eesti erinevates restoranides toimuval veiselihakuul. Lähiajal täiendame kindlasti nii Nõmme turu kui ka Adavere lihapoe valikut.
Mainimata ei saa jätta ka meie võõrustajat Tootiet, Swift Level farmi omanikku, kes on oma kunagise 1890. aastal ehitatud talumõisa uuesti ülesse vuntsinud. Tootie kasvatab rohumaa anguseid ja rohumaa sigu, juhib kohaliku toidu ettevõtmisi, korraldab suurepäraseid kohaliku toidu õhtusööke ja esindab uut slow food maailmavaadet.
Tootie ja Kari algatusel võtsime ette ka külastuse ühte väikesesse USA lihatööstusesse, mis vastab mitte ainult osariigi reeglitele, vaid üleriigilistele toidukäitlemise nõuetele. See oli igas mõttes omaette kogemus. Hügieeniline, lihtne ja loogiline, väikeste kuludega, aga eurooplase, eriti eestlase jaoks harjumatu.
Julgeme arvata, et meie veterinaarametnikud ei oleks jõudnud isegi mitte lõpetamise akti välja anda, vaid oleksid enne minestusse langenud. Ometi kõik töötab – kulud on väikesed ja tulud suured ja ei ole kuulnud, et keegi pisikutesse surnud oleks. Kange tahtmine tekkis ikka see riigirahadega Talupidajate Keskliidule soetatud, momendil nurgas seisev, liikuv tapamaja Kesk-Eestis ellu äratada.
We would like to thank from the bottom of our hearts - Kari, Tootie, Everett, Ruth, Russell and Slater. We thoroughly enjoyed our time at Swift Level - not only was the trip very educative but we were also greatly encouraged that we’re on the right path doing our bit to save the planet by raising grass-fed cattle on diversified grasslands. And let’s face it - that's also where the tastiest beef comes from, not from feedlot cattle munching on flaked corn.